50 jaar historie s.v.Rood-Wit ,62 in vogelvlucht
Een terugblik op onze korte maar rijke historie.
Een historie die eigenlijk al begint in 1919 toen de roemruchte club Kolping werd opgericht.
Kolping groeide snel uit tot een begrip in de Helmondse voetbalwereld en fuseerde in 1928 met SDW (Sterk Door Wilskracht) tot Kolping S.D.W. Deze club fuseerde op haar beurt in 1955 met Helmondia en speelde onder de naamHelmondia ’55 nadien in het betaalde voetbal en was daarmee de voorloper van het latere Helmond Sport welke in 1967 de betaald voetbal licentie overnam van Helmondia ’55.
Oud-Kolpingers besloten in 1961 in Zaal Atgiers tot de ’heroprichting’ van het ter ziele gegane Kolping. Het actie-comité bestaande uit 11 oud-Kolpingers, slaagde erin na vele voorbereidende werkzaamheden, op 16 maart 1962 r.k.v.v. Rood-Wit ’62 op te richtten onder toeziend oog van geestelijk adviseur kapelaan Heggelman.
De clubkleuren rood en wit waren identiek aan het oude Kolping.
De naam Kolping leeft nog altijd voort in onze vereniging middels ons clubblad ”De Kolpinger”. Bij de start in 1962 had r.k.v.v. Rood-Wit ’62 reeds 75 leden. Het sportpark Berkendonk bestond uit 2 velden en een kleedgelegenheid annex kantine en was gelegen aan de Deurneseweg ter hoogte van het huidige appartementencomplex Residentie Baroniehof. Het 11-koppige bestuur onder leiding van voorzitter Van Ekert slaagde er al snel in om de jeugd van Helmond- Oost naar Rood-Wit ’62 te trekken.
In 1967 had de vereniging al ruim 400 leden en werd ook gevoetbald op de velden van Christus Koning aan de andere kant van de Deurneseweg. De destijds veelvervloekte verkeerssituatie van de drukke Deurneseweg leverde vaak hachelijke situaties op. Het vaandelteam slaagde er na enkele promoties in 1970 in om de vierde klasse van de KNVB te bereiken waar het vele jaren actief bleef.
Bij het 12,5 jarig jubileum in 1974 kon de vereniging door een grote zelfwerkzaamheid van de eigen leden een volledig nieuw clubgebouw presenteren. Tijdens de feestelijkheden werd door voorzitter Hertogs (die de voorzittershamer ruim 25 jaar hanteerde) uitgebreid stil gestaan bij de mannen van het eerste uur, die met veel genoegen en trots konden terugzien wat er de afgelopen 12,5 jaar was bereikt.
In 1977 speelde het 1e elftal in Beek en Donk een beslissingswedstrijd om het kampioenschap in de 4eklasse van de KNVB. In een kolkende ambiance was v.v. Gemert voor ruim 5.000 toeschouwers te sterk. v.v. Gemert promoveerde in de jaren daarna naar het hoogste niveau binnen het amateurvoetbal.
In 1979 bereikte de vereniging voor het eerst in haar bestaan de 3e klasse van de KNVB. Na in drie eerdere seizoenen net naast de titel te hebben gegrepen kon in 1979 onder leiding van trainer Van Neerven het kampioenschap worden gevierd na een 2-0 thuisoverwinning op ASV ’33.
Nadat in 1976 Helmond als groeistad werd aangewezen werd duidelijk dat ten oosten van Helmond een volledig nieuwe wijk (Rijpelberg) zou worden gebouwd. Vroeg of laat zouden de velden en het clubgebouw van onze vereniging daarbij een obstakel vormen. In 1982 besloot de Gemeente Helmond dat wij een nieuwe accommodatie zouden verkrijgen wat in 1983 daadwerkelijk gestalte kreeg via ons huidige sportpark ’De Rijpel’. Het nieuwe clubgebouw met destijds 6 kleedlokalen was ongeveer anderhalf maal zo groot dan de oude accommodatie. Door het ontstaan van de nieuwe wijk Rijpelberg kreeg onze vereniging een nieuwe groeiimpuls en werd het fundament gelegd onder onze huidige omvangrijke jeugdafdeling.
In aanloop naar het 25-jarig jubileum werd een Damesafdeling gestart, die in augustus 1986 hun eerste wedstrijden
In 1987 vierde de vereniging haar 25-jarig jubileum. De vereniging kende inmiddels 500 actieve leden die wekelijks in wedstrijden uitkwamen. In het zilveren jubileum jaar was de droom ’een eigen tribune’ verwezenlijkt.Deze tribune was geheel door leden op vrijwillige basis gebouwd. Voor de financiering was een verkoopactie gestart van het beeld ’D’n Hellemonder’. Met het bijeengebrachte geld werden de bouwmaterialen aangekocht.
In 1990 werd de accommodatie verder uitgebreid met extra kleedlokalen en werd een verzorgingsruimte gebouwd. Bij de uitbreiding in de vorm van het ’jeugdhonk’, werd door de gemeente Helmond een belofte gedaan in de vorm van een ROOD WIT steen die bij de opening door de wethouder aan het bestuur werd overhandigd, met de mededeling ’dat deze steen de 1e steen is voor vervanging van het noodlokaal’.
In 1991 wordt de naam van r.k.v.v. Rood-Wit ’62 gewijzigd in s.v. Rood-Wit ’62. De reden hiervan was, om de vereniging voor de toekomst in te richten en ook andere sportactiviteiten dan alleen voetbal aan te kunnen bieden. Helaas heeft dit nog niet het gewenste resultaat gebracht.
In 1993 (op 12 jarige leeftijd) wordt Wilfred Bouma gescout door PSV waar hij als 16-jarige zijn debuut maakt in het betaalde voetbal in een uitwedstrijd tegen Willem II. In 2000 debuteerde Bouma in het Nederlands Elftal, waarna hij in 2005 naar Aston Villa vertrok voor verdere voortzetting van zijn carrière.
In 1999 werd de oude bestuurskamer vergroot en werden 4 nieuwe kleedlokalen Daarbij werd ook het asbestdak van de kantine volledig vervangen. In dit jaar werd onder aanvoering van Henk van Uden samen met Marion de Haas het ’Kaboutervoetbal’ opgezet.
In de aanloop naar het robijnen jubileum werd in 2001 een website opgezet door de vereniging. In juli 2001 worden 116 verenigingen in Zuid-Oost Brabant overgeheveld naar het ’Limburgse’ district II, inmiddels bekend als Zuid II.
In 2002 vierde de vereniging haar 40-jarig jubileum. In dat jaar werden de ’houten’ daken van de dug-outs vervangen door beton. Dit zorgde er mede voor dat in 2003 de “pupil van de wedstrijd” werd geïntroduceerd die de aftrap van wedstrijden van het vaandelteam mocht verrichten en vervolgens in de dug-out mocht plaatsnemen.
In het seizoen 2008-2009 dringt het eerste elftal door tot de halve finales van de amateurvoetbalbeker en plaatst zich daarmee voor het bekertoernooi van het Betaalde Voetbal van het daaropvolgende Op 29 augustus 2009 speelt het in de eerste ronde uit tegen Excelsior Maassluis. De wedstrijd werd helaas met 1-0 verloren en uitschakeling volgde voor de Betaald Voetbal beker.
In 2010 werd voorlopig de laatste hand gelegd aan de uitbreiding van het huidige clubgebouw. Een volledige nieuwe multifunctionele ruimte alsmede twee nieuwe kleedlokalen en een nieuwe verzorgingsruimte herrezen. Ook werd in 2010 wederom promotie afgedwongen en bereikte de vereniging voor het eerst in haar bestaan de 2e klasse van de KNVB.
In 2012 moesten we helaas de 2e klasse weer verlaten.
2014 was voor Rood-Wit ’62 op sportief gebied een topjaar. Kampioenschappen voor zowel het 1ste, 2e en 4e seniorenelftal met promotie naar de respectievelijk 2e klasse, reserve 2e klasse en 3e klasse. Promotie voor ons Dames team naar de 2e klasse. Kampioenschap voor onze A1 met promotie naar de hoofdklasse en nog kampioenschappen voor diverse andere jeugdteams. Ook is in dit jaar gestart met de samenwerking met de Kinderspeelhoeve, een organisatie voor buitenschoolse opvang die gebruik gaat maken van de Multi Functionele Ruimte (MFR). In augustus is het kunstgrasveld in gebruik genomen.
Inmiddels mogen we met grote tevredenheid terugkijken op meer dan 50 jaar, waarbij we met inmiddels bijna 900 leden zijn uitgegroeid tot één van de grootste en succesvolste voetbalverenigingen in de regio.